DXCC Awardit ja niiden anominen
DXCC-Awardi

DXCC-awardin tarkoituksena on kannustaa workkimaan mahdollisimman monta maata, todistetusti. Kun niin tekee, joutuu perehtymään moneen asiaan. Tällaisia ovat mm radiokelit, antennit, maantieto ja nykyään vielä lisäksi pilvipalvelut ja kansainvälinen maksuliikenne pienessä mittakaavassa.

ARRL on itse määritellyt, mikä on DXCC-maa. Nykymaita on DXCC-listalla tällä hetkellä 340 ja vanhentuneita "deleted maita" 62. Deleted maat lasketaan mukaan useisiin DXCC-Awardeihin mutta ei kaikkiin. Awardiperheeseen kuuluu useita eri "pahveja". Seuraavassa luettelo niistä:

 

All Band DXCC Awardit

Awardi Nykymaat Deleted Alaraja Maksimi Symbolit
Mixed kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
Phone kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
CW kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
Digital kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
Satellite kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
Challenge kyllä ei 1000 3400 Plakaatti + medanjonkeja välietapeista

Challenge Awardissa lasketaan kymmenen HF-bandin nykymaat yhteen. Bandit ovat: 160, 80, 40, 30, 20, 17, 15, 12, 10 ja 6m. Kuvia Challenge Awardista on OH1AJ:n sivuilla

 

Bandi-perustaiset DXCC Awardit

Awardi Nykymaat Deleted Alaraja Maksimi Symbolit
160m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
80m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
40m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
30m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
20m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
17m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
15m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
12m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
10m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
6m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
2m kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
70cm kyllä kyllä 100 402 "Pahvi" + stikkereitä välietapeista
5 Bands kyllä ei 5x100 11x100 "Pahvi" + stikkereitä lisäbandeista

Viiden bandin DXCC:ssä bandit ovat 80, 40, 20, 15 ja 10m. Stikkereitä voi saada seuraavista bandeista: 160, 30, 17, 12, 6 ja 2m. ARRL ei julkaise tuloslistaa viiden bandin Awardeista.

 

Honor Roll on Awardien lisälistaus

Honor Roll Nykymaat Deleted Alaraja Maksimi Symbolit
Mixed kyllä ei 331 340 "Plakaatti "DXCC Honor Roll"
Phone kyllä ei 331 340 "Plakaatti "DXCC Honor Roll"
CW kyllä ei 331 340 "Plakaatti "DXCC Honor Roll"
Digital kyllä ei 331 340 "Plakaatti "DXCC Honor Roll"

HR-plakaatti

Vielä hienomman plakaatin saa, kun on 340 maata: "Top of Honor Roll Award"

 

ARRL päivittää koko maailman listoja joka työpäivä. Tulokset ovat pdf-muodossa osoitteessa: www.arrl.org/dxcc-standings.

Päivitän OH DXCC-tuloksia suunnilleen kerran viikossa.

DXCC Awardin anominen

DXCC Awardi pitää anoa ARRL:ltä ja yhteyksien kuittaukset pitää näyttää toteen joko LoTW-kuittausten muodossa tai QSL korteilla. Pelkkä oma ilmoitus ei riitä eikä myöskään lokin lähettäminen, ei sähköinen eikä paperinen. ARRL perii todisteista maksun ja myös LoTW-kuittausten hyödyntämisestä.

Awardien anomiseen on kolme vaihtoehtoista menettelyä:


1. LoTW-tilin kautta hyödyntäen LoTW-kuittauksia

Kirjaudutaan omalle LoTW-tilille, ruksataan todisteet, jotka halutaan. Systeemi ehdottaa, mitä uusia kuittauksia ko todisteisiin siellä on olemassa. Hyväksytään ehdotus ja jatketaan antamaan osoitetietoja ja maksamaan, valmis. Parin päivän sisällä hakemus on käsitelty ja tulokset ilmestyvät listoille. Itse Awardi tulee postissa noin kuukauden päästä.

Myöhemmin, kun pisteitä on kertynyt lisää LoTW-tilille, tehdään Endorsement, lisäys, jonka hakemus menee samalla tavalla, ruksit vähän eri kohtiin. Enää ei tule Awardi-maksua, vain hakemusmaksu ja LoTW-maksut. LoTW-menettely on helpoin, nopein ja halvin tapa toimia. QSL-kortteja siinä ei tarvita.

Ensimmäisen Awardin myöntämisen jälkeen sinulle aukeaa LoTW-tilillä myös taulukko, jossa on kaikki hyväksytyt (Awarded) pisteet, maittain, modeittain, bandeittain. Samaan taulukkoon ilmestyvät myös muilla hakemusmenettelyllä myönnetyt pisteet. Huomaa, että LoTW-kuittaus sinänsä ei ole Awarded. Se siirtyy Awarded taulukkoon vain anomuksen (Application ) avulla.


2. Online-hakemuksella

Jos ko maasta, modesta tai bandista ei ole LoTW-kuittausta mutta on QSL-kortti, käytetään Online-menettelyä. Toki sillä voi myös aloittaa, jos niin haluaa.

Online-menettely toimii seuraavasti. Mene webissä osoitteeseen https://p1kexternal.arrl.org/onlinedxcc/. Jos olet ARRL:n jäsen, voit kirjautua samoilla tunnuksilla järjestelmään. Ei-jäsenten pitää luoda tili ja salasana. Sen jälkeen aletaan kirjaamaan kortteja rivi riviltä systeemiin sisään. Järjestyksellä ei ole väliä. Kirjaamista ei ole pakko tehdä kerralla. Tiedot tallentuvat, kun kirjaudut ulos järjestelmästä. Voit jatkaa hommaa vaikka viikon päästä. Jos sinulla on useita kutsuja, kaikkien kortteja voi liittää samaan anomukseen.

Kun mielestäsi kaikki haluamasi kortit on kirjattu sisään, etenet hakemus sivulle. Siellä täytät pyydetyt kohdat, mm onko kyse lisäpinnoista aiemmin myönnettyyn Awardiin (Endorsement) vaiko uudesta Awardista. Lopussa siirryt maksamaan hakemuksen luottokortilla. Kun anomus on lähetetty sähköisesti, tulostat asiakirjan pdf- muodosta ja allekirjoitat sen. Tämän jälkeen sinun pitää toimittaa ko paperinen hakemus viralliselle kortintarkastajalle.

Suomessa kortteja tarkastaa Pertti OG2M. Hänen osoitteensa on:

Pertti Turunen OG2M
Kolunkulma 157
17130 Vesivehmaa

Mukaan laitetaan korttien palautuskuori, jossa on oma osoitteesi valmiina ja riittävästi kotimaan postimerkkejä. Anomuksen liitteenä toimitetaan kyseiset kortit siinä järjestyksessä kuin ne ovat anomuksen listassa. Kun kortintarkastaja on tehnyt työnsä, hän lähettää anomuksesi eteenpäin ARRL:lle, varustettuna omilla merkinnöillään. Tätä varten sinun pitää toimittaa Pertille myös toinen, A5 kokoinen kirjekuori, jossa on riittävästi ulkomaan ikimerkkejä ja valmiiksi kirjoitettuna osoite:

ARRL - DXCC Desk
225 Main Street
Newington, CT, 06111-1494
USA

Käsittely ARRL:ssä kestää normaalisti kuukauden verran mutta vaihtelee kuormituksesta riippuen.

Kun anomus on hyväksytty, tulokset ilmestyvät listoille http://www.arrl.org/dxcc-standings. Samalla bandi- ja modekohtaiset tiedot ilmestyvät myös LoTW-tilillesi. Jos anomus oikeuttaa stikkereihin, ne tulevat postissa automaattisesti, vaikkakin hitaasti. Stikkerin saa seuraavilla maamäärillä: 150, 200, 250, 275, 300, ja siitä eteenpäin 5 maan välein.


3. Paperi anomus vanhanajan tapaan

Tässä menettelyssä ei tietokonetta käytetä. Kaikki tapahtuu paperilla ja postin välityksellä. Menettely on hitain, kallein ja työläin. Ohjeet tähän löytyvät sivulta http://www.arrl.org/dxcc-forms. Lue kohdat "Traditional DXCC Application Form" ja "Traditional DXCC Record Sheet". En ole koskaan käyttänyt.


Saapuneet hakemukset näkyvät listana aakkosjärjestyksessä paikassa http://www.arrl.org/dxcc-applications-received. LoTW-anomus on useimmiten sinä vaiheessa jo käsitelty, kun se ilmestyy tälle listalle. Online-anomus on vasta kirjattu saapuneeksi ja käsittely vienee noin kuukauden.

Kaikki DXCC-Awardeihin liittyvä tieto löytyy osoitteesta http://www.arrl.org/dxcc ja hinnasto http://www.arrl.org/dxcc-awards-fees


🏠 ↑ ↑ ↑ DXCC-maat QSL:n metsästys (OH1AJ) OH1TV kotisivu

ARRL:n sivuilta kerännyt OH1TV, sivu päivitetty 3.5.2024